Czosnek i jego wartościowe składniki aktywne
Profilaktyka i przeciwdziałanie przeziębieniu jest często realizowane przy użyciu naturalnych metod. Za przykład może posłużyć czosnek, który od wielu lat jest rekomendowany wobec problemów o podłożu bakteryjnym. Wszystko za sprawą składników aktywnych dostarczanych przez to warzywo m.in. allinie, siarczkach allilowych i metylowych, ajoenach i allicynie. Szczególnie wartościowym komponentem jest allicyna, która powstaje w momencie obróbki mechanicznej – obierania ząbków – i determinuje ostry smak tej rośliny. To właśnie ona wykazuje właściwości biobójcze. Oprócz tego roślina zawiera cenne związki siarki, wolne aminokwasy oraz mikroelementy jak witamina C, potas, fosfor wapń czy magnez.
Allicyna wykazuje dużą aktywność wobec bakterii beztlenowych. Ponadto prezentuje właściwości bakterio- i grzybostatyczne, a także skutecznie przeciwdziała rinowirusom i wirusom grypy. Ostry charakter allicyny i czosnku może okazać się wartościowy w kontekście problemów z nadmiernie zalegającą wydzieliną oddechową. Bogata zawartość olejków lotnych i rozgrzewające właściwości mogą być pomocne w rozrzedzeniu plwociny, a to pozwala przywrócić optymalną drożność oskrzeli i zatok. Czosnek jest również pomocny w aspekcie wzrostu odporności, przeciwdziałania wolnym rodnikom i zapewnienia komórkom ochrony przed stresem oksydacyjnym, ograniczenia kaszlu i szeregu innych kwestii dotyczących zdrowia (np. wsparcia układu krążenia, przeciwdziałanie powstawaniu zakrzepów, regulacji stężenia lipidów, utrzymania zdrowej prostaty czy zwalczania bakterii H.pylori zajmujących przewód pokarmowy).
Czosnek na zatoki – jak stosować?
Antybiotyk czosnkowy najlepiej wykorzystać w postaci surowej – podczas krojenia i rozdrabniania świeżych ząbków dochodzi do uwolnienia cennej allicyny, co gwarantuje uzyskanie fitoterapeutycznych właściwości. Dlatego też jedzenie surowego czosnku jako dodatku do codziennych potraw jest najprostszym sposobem na doznanie prozdrowotnych działań tego warzywa. Część osób może zdecydować się na zakup naturalnego oleju czosnkowego, który również jest równie pomocny w walce z bakteriami.
Niestety specyficzny smak i zapach czosnku mogą być sporą przeszkodą w spożyciu świeżego warzywa. Dlatego też dobrym wyborem okażą się preparaty zawierające standaryzowany ekstrakt z ząbków czosnku, który zawiera allinę i alicynę. Suplementy diety z wyciągiem z czosnku są bezzapachowe, a wygodna postać kapsułek pozwala na prostotę i komfort użycia. Niektóre preparaty mogą zawierać wartościowe dodatki, które są ekstra wsparciem dla odporności.
Przykładowe preparaty z czosnkiem:
- Olimp Garlicin
- Oleofarm CCD (+ czarnuszka i witamina D)
- Doppelherz Aktiv Na odporność (+ żeń-szeń)
- Herbapol Alliofil forte (+ pokrzywa zwyczajna)
- AvetPharma Avetinol D (+ witamina D i olej z wątroby rekina)
Czosnek – przeciwwskazania
Stosowanie czosnku jest w niektórych przypadkach przeciwwskazane. Osoby mające problemy z niskim ciśnienie, nieżytem żołądka i jelit czy chorobami wątroby powinny zrezygnować z fitoterapii czosnkiem. Ponadto należy pamiętać, że czosnek nie może być stosowany równocześnie z farmakoterapią niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi – istnieje bowiem ryzyko nasilenia działania przeciwzakrzepowego.
Bibliografia:
- Siudem P. „Wybrane zioła w prewencji i wspomaganiu leczenia wirusowych infekcji dróg oddechowych.” Lek w Polsce 2022, 32(374/375): 13-20.
- Różański H. „Naturalne metody podnoszenia odporności na infekcje. Immunożywienie.” Herbalism 2021, 1(7): 153-174.
- Siwińska M., et al. „Fitoterapia w profilaktyce i wspomaganiu leczenia zakażeń Helicobacter pylori.” Postępy Mikrobiologii 2021, 60(2): 161-172.
- Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A. „Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne.” Problemy Higieny i Epidemiologii 2011, 92(4): 810-812.
- https://dietetycy.org.pl/czosnek-na-kaszel/
- https://dietetycy.org.pl/dzialanie-antybakteryjne/



